Цей напій вважається одним із найстаріших на планеті, за деякими даними його почали пити ще кілька тисячоліть тому. Чай сьогодні став цілою традицією і в чомусь ритуалом. Його люблять не лише за тонізуючий та зігріваючий ефект, але й за різноманітність смаків та ароматів.
Найпопулярніші сорти

Безумовно чайні шедеври мають свій рейтинг. І одне з перших місць у ньому займає Да Хун Пао – сорт, що вирощується у важкодоступних регіонах провінції Фуцзянь. Виготовлення цього чаю має низку цікавих особливостей. Мало того, що він росте на високих скелях, так ще й збирається суворо у певну пору року – приблизно у перші тижні травня (причому незалежно від погоди). Самі чайні листи проходять кілька технологічних етапів обробки.
Найголовнішою особливістю є останній етап, який можна назвати «смаження». Листя розміщується над розпеченим вугіллям і ретельно просушується. У ході цього процесу ретельно дотримується певна товщина шару вугілля. Точні технологічні параметри є секретом, а сам чай починають продавати ще до його збирання.
Другим за популярністю можна вважати Колодязь Дракона або, як його ще називають, імператорський чай. Цей сорт також дуже складний та дорогий у виготовленні. Тому на ринку є дуже багато підробок. Відрізнити їх можна за трьома ознаками.
- Довжина скрученого листя має становити близько 1,6 см.
- Не повинно бути гілочок, уламків та іншого стороннього чайного «сміття».
- Листя повинне мати однаковий відтінок.
Досить затребуваним є цільнолистовий зелений чай. Зазвичай він поставляється з Китаю, але відрізняється за смаком та ароматом залежно від регіону вирощування. Наприклад, Бі-Ло Чунь – свіжий та ароматний, з горіхово-квітковими нотами у смаку. У Мао-Фен відчуваються персикові відтінки, а популярний Ганпаудер відрізняється злегка медовим смаком.
Виробники та бренди
Загальновизнаним чайним «лідером» є Китай. Особливо з виробництва жовтих, зелених і білих сортів, а також улунів. Чорний чай постачає переважно Індія, причому обсяги сягають майже 1 млн тонн на рік. До найпопулярніших марок належить Дарджилінг – його вирощують лише у Західній Бенгалії.

Мало хто знає, але кенійська продукція за обсягами постачання та виробництва вже випередила знамениті цейлонські сорти. Це пояснюється тим, що чайні кущі з Кенії менш сприйнятливі до погодних умов та відрізняються стабільно високою врожайністю.
Що стосується брендів, то, якщо не брати до уваги ексклюзивних китайських постачальників, є кілька ключових гравців на ринку:
- Ahmad;
- Greenfield;
- Dilmah;
- Riston;
- Tess;
- Ліптон.
Асортимент їхньої продукції представлений дуже широко, включаючи сорти з ексклюзивними добавками (шипшина, пелюстки квітів, ягоди, трави) та ароматизаторами.