Триптофан є незамінною амінокислотою, яка необхідна для виробництва білків. Наш організм не здатний виробляти її самостійно, саме тому важливо отримувати цю речовину з раціону. Триптофан переважно міститься у продуктах тваринного походження. Після того, як амінокислота потрапила в організм, він перетворює її в 5-НТР, а потім у нейромедіатор серотонін. Пропонуємо дізнатися про це більше.
Функції триптофану
Триптофан відіграє важливу роль у безлічі біохімічних процесів в організмі. Він бере участь у білковому синтезі. Білки необхідні для будівництва, а також регенерації тканин.
Крім того, триптофан відповідає за продукцію серотоніну — нейромедіатора, який регулює настрій, сон та апетит. Нестача амінокислоти в організмі може негативно вплинути на психічне здоров’я людини. Ще триптофан необхідний для синтезу ніацину — важливого вітаміну, що забезпечує нормальне функціонування нервової системи, а також обміну речовин.
Не слід забувати, що триптофан має вплив на імунну систему. Він сприяє виробленню антитіл, а також інших важливих елементів для забезпечення імунної відповіді. Триптофан має й антиоксиданту функцію: допомагає захищати клітини від пошкодження вільними радикалами, а також зменшує ризик розвитку окислювального стресу.
Небезпека нестачі триптофану
Нестача триптофану в організмі може призводити до негативних наслідків. Зокрема через зниження рівня серотоніну в мозку виникають умови для розвитку депресії, тривожності, а також інших психічних розладів.
Нестача триптофану негативно діє на синтез мелатоніну. Через це можуть виникати проблеми зі сном, а також порушуватись циркадні ритми організму. Доволі часто нестача триптофану шкодить нормальному функціонуванню нервової системи, обміну речовин та здоров’ю шкіри. Нерідко брак амінокислоти призводить до проблем зі шлунково-кишковим трактом.
Нестача триптофану надзвичайно шкідлива для імунної системи. Адже це призводить до погіршення функції імунітету, а також робить організм вразливим до різних інфекцій та захворювань.
Джерела триптофану
Триптофан переважно міститься у продуктах тваринного походження. Саме тому варто додати до раціону курятину, індичатину, яловичину та свинину. Також слід звернути увагу на рибу, адже вона є цінним джерелом амінокислоти. Обов’язково вживайте тунця, лосося, скумбрію та інші види риби.
Триптофан міститься в яйцях, молочних продуктах. Не варто оминати увагою й зернові. Додайте до раціону рис, пшеницю, овес. Не слід ігнорувати горіхи, насіння соняшнику та гарбуза. Різноманітні овочі та фрукти також містять певну кількість триптофану (наприклад, банани, авокадо, шпинат тощо).
Якщо ви хочете додатково поповнити запас амінокислоти в організмі, варто вживати спеціальні харчові добавки. Наприклад, 5-HTP (Гідрокситриптофан) від Solgar забезпечує оптимальний рівень серотоніну та дофаміну в організмі за умови регулярного споживання харчової добавки. Втім не слід забувати, що вживання будь-яких препаратів варто попередньо узгоджувати із лікарем. Це мінімізує появу будь-яких побічних ефектів.

Як розпізнати нестачу триптофану в організмі?
Насправді виявити дефіцит триптофану в організмі надзвичайно складно. Проте існують певні симптоми, які можуть вказувати на недостатню кількість амінокислоти. Наприклад, у людини може розвиватись депресія. Це пов’язано із тим, що триптофан є першоджерелом для синтезу серотоніну — нейротрансмітера, що впливає на настрій.
Також у людини можуть виникати проблемі зі сном, оскільки триптофан необхідний для синтезу мелатоніну — важливого гормону, який відповідає за регуляцію сну. Його нестача призводить до безсоння та інших проблем. Нерідко при нестачі триптофану спостерігаються проблеми зі шкірою та волоссям. Не виключені й порушення травлення.
Дуже важливо уважно стежити за своїм самопочуттям, а у разі проблем зі здоров’ям та появи будь-яких скарг обов’язково своєчасно звертатись до лікаря. Такий підхід мінімізує виникнення серйозних наслідків та сприятиме розв’язанню проблем на початковому етапі.